Waar te beginnen…

Heel eerlijk? Wij willen eigenlijk maar antwoord op één vraag:

‘Wat was het aan deze Queen dat haar zo ongelooflijk invloedrijk heeft gemaakt?’

Zo invloedrijk dat Koningen wilden bouwen zoals zij dat deed, wetenschappers gretig waren om van haar te leren en de mode werd bepaald door haar stylo. En dan hebben we het alleen nog maar over de invloed in haar tijd. In onze huidige samenleving is een voortvloeisel hiervan nog steeds te merken: haar style blijft onze fashion beïnvloeden, er worden nog steeds boeken over haar geschreven en filmmakers zijn hierin niet heel anders.

Was zij echt zo mooi, dat het de verlangen van anderen opwekte om haar te willen hebben, of haar te willen zijn?

Wat wij denken.. en wat de waarheid is, is dat deze Queen echt een baas was.

Echt. Een. Baas. 

Waarom? Vraag je je af?

Volgens de Egyptische geschiedschrijvers en wetenschappers stond Cleopatra eigenlijk helemaal niet zo bekend om haar schoonheid zoals de westerse bronnen ons willen doen geloven. Volgens hen was zij wel mooi, maar niet zo mooi als dat zij werd omschreven te zijn (duizelingwekkend/verleidend). Hieronder twee uitspraken die ons een overzicht geven van het imago dat bekend was van haar (volgens de Egyptische eeuwenoude bronnen):

“Het Arabische beeld van Cleopatra is in tegenstrijd met – de meer bekende Grieks-Romeinse bronnen en later.., die haar afschilderde als een hedonist, een verleidelijke vrouw (die anderen dus verleidde) en een overambitieuze Koningin”.

Met andere woorden: volgens de Egyptenaren was zij zeker geen hedonist, overambitieus of überhaupt een flirt. Hmm.. wat zeggen zij dan wel dat zij was?

“De bronnen focussen op haar talenten, maar refereren naar geen enkele uitspraak over sexualiteit of verleidelijke kracht”, aldus Okasha el Daly.

Als wij dit als waarheid gaan aannemen, dan blijft er iets ontbreken, namelijk:

Wat heeft gezorgd voor de ongekende aantal volgers/fans? Wat was er dan wel zo “duizelingwekkend” of “verleidelijk” aan haar?

Volgens de Egyptische academici was het haar innerlijke schoonheid. De persoon die deze Koningin was (van binnen). Vele Arabische en Egyptische geleerden waren eigenlijk zeer onder de indruk van de persoonlijkheid van Cleopatra.

Een korte omschrijving van de dingen die hen zo fascineerde aan haar:

  • zij was een sterke en kundige vorstin die erg beschermend was over Egypte gedurende haar 19 jaren van heersen;
  • zij was politiek zeer bekwaam en moedig (dit was tevens de meest geliefde eigenschap van haar onder de geleerden);
  • zij was een kundige administrateur;
  • zij was een wetenschapper die een significante rol heeft gespeeld in de wetenschap: alchemy, geneeskunde en wiskunde (waarbij zij zelfs heeft bijgedragen aan bepaalde symbolen en instrumenten die werden gebruikt in de wetenschap);
  • zij stond er om bekend hoofse seminars uit te laten voeren, waarbij wetenschappers van verschillende vakgebieden bijeen kwamen. Zij zelf deed mee aan de vele discussies als een polymathische wetenschapper (= een wetenschapper wiens substantiële kennis meerdere wetenschappelijke vakgebieden omvat), of (=simpel gezegd: een genie).
  • zij was een aanzienlijke bouwmeester die bekend stond om haar velen bouwprojecten. Onder haar bouwprojecten in Alexandrië is er een grote tempel dat werd beschreven door Philo van Alexandrië als “een creatie dat buitengewoon boven alle andere creaties staat”.
  • zij was meertalig. Zij sprak meerdere talen zo vloeiend dat je ze kon zien als haar ‘moedertaal’. Zij was ook de eerste Ptolemeïsche leider die daadwerkelijk vloeiend Egyptisch sprak.
  • zij was een filosoof die niet alleen genoot van de gezelschap van de geleerden, maar ook hun rangen verhief.
  • zij was een schrijfster. Zij scheef boeken over o.a. geneeskunde, spreuken, metrologie, drugs en cosmetica (los van de velen boeken die werden toegeschreven aan haar).

Oke, duidelijk. Het ging dus om haar intelligentie. Maar als dit zo was, dan zou dit nog steeds geen antwoord geven op onze vraag, toch?

Want ondanks dat zij een genie was en tussen het lijstje van Nicola Tesla, Leonardo da Vinci, Aristoteles en Benjamin Franklin komt te staan (zij waren ook ‘polymathen’ =genieën), geeft het nog geen adequaat antwoord op de vraag; hoe verklaren we de complete gekheid van eeuwenlange fascinatie rondom deze dame?

Er zijn namelijk genoeg vrouwen die er bekend om stonden genieën te zijn (polymathische wetenschappers), van de tijd van Cleopatra, voor haar tijd en nu ook in onze tijd.

Om er even een paar te noemen: Hypatia, Trotula van Salerno, Hellen Keller, Marie Curie, Maria Montessori, Sutayta al- Mahamali.. the list goes on..

De vraag die wij ons dan stellen is; Waarom was het aantal volgers van deze genieuze vrouwen niet vergelijkbaar met het aantal volgers van Cleopatra?

Kun je je nog herinneren dat wij je hadden beloofd dat dit een romantisch verhaal zou zijn?

Nou, here it is:

We weten nu dat Cleopatra’s passie haar heeft geleidt tot het bereiken van het intellectuele niveau van dat van een genie. Wat haar passie romantisch maakt is het volgende:

Wij Moroccan Sisters denken dat het niet alleen haar intellect is geweest, net zoals het ook niet alleen haar uiterlijke schoonheid is geweest. Wij denken dat het eerder een combinatie van de twee is geweest. Wat ons precies te midden van de twee overheersende meningen over haar imago plaatst (Grieks-Romeinse mening versus Arabisch-Egyptische).

Het feit dat zij een gehele boek heeft geweid aan de (vrouwelijke) cosmetica duidt op een vrouw die daadwerkelijk net zo veel passie had voor haar uiterlijk als passie voor haar genieuze intellect.

We zijn er nog niet.. Hold your horses..

Met haar intellect wordt niet alleen haar intelligentie bedoeld, maar haar gehele manier van zijn. Haar persoonlijkheid. Zij wist wie zij was. En dit is wat wij halen uit de fangroep van geleerden die veruit onder de indruk waren van haar politieke bekwaamheid. Dit is een vrouw die zich wist te gedragen naar wie zij werkelijk was en dit deed zij met moed.

Haar manier van denken, heeft haar uiterlijke elegantie- die ze al had- doen laten uitgroeien tot het hebben van “duizelingwekkende” en “verleidelijke” schoonheid.

Haar uiterlijke schoonheid en haar innerlijk. Deze Queen onderhield deze twee dingen bijna tot in perfectie.

De combinatie en samenkomst van de twee is…. onze lieve sisters, hét resultaat van alle madness.

Dus, heb je echt nog een voorbeeld nodig? Wie zegt dat je niet voor jezelf mag zorgen? Wie zegt dat je niet ijdel mag zijn? Moet je daarin jezelf gaan beperken uit angst dat je persoonlijkheid niet goed uit de verf komt? Zodat men je eerder erkenning zal geven betreffende je innerlijk?

Of andersom:

Wie zegt dat je jezelf tekort moet doen? Niet geïnteresseerd mag zijn in wie je bent? Geen persoonlijkheid mag en kan hebben, omdat je simpelweg al te veel tijd besteed aan je uiterlijk? Een poppetje die mooi en vooral stil hoort te zijn, geen mening mag hebben omdat ze anders minder perfect zal overkomen?
Wie zegt dat je van het een minder moet zijn, om van het ander meer te kunnen zijn? Wie zegt dat je niet het beste van beide werelden kan hebben?

Is dit romantisch genoeg voor je? Wij vinden namelijk van wel. De samenkomst van body and mind is misschien de meest belangrijke en romantische lovestory ooit. Het is een liefdesverhaal die er voor zorgt dat je weet wie je bent.

En wij schamen ons niet als het gaat om de nadruk te leggen op de balans en perfectie tussen die twee.

 

p.s.: Hebben wij je nieuwsgierig gemaakt naar de verzorgingsroutine van deze Queen?

Momenteel kun je twee van Cleopatra’s schoonheidsgeheimen vinden in onze webshop.

Shop hier de nagelkleuring inclusief verzorging die Cleopatra gebruikte: https://moroccan-sisters.nl/product/henna-nail-ink/

Shop hier de huid olie die Cleopatra o.a. gebruikte: https://moroccan-sisters.nl/product/100-olijfolie-50ml/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu